CNN: Great Markett Hall

CNN: A budapesti Vásárcsarnok Európa legjobbja

A világ legjobb piacának választották a Fővám téri Vásárcsarnokot - a Nagyvásárcsarnok még a világattrakciónak számító isztambuli Nagy Bazárt is maga mögé utasította.

Európa 5 legfantasztikusabb piaca között első helyen említi a budapesti I. számú vásárcsarnokot a CNN. (http://travel.cnn.com/europes-amazing-city-markets-354731)

A Vámház körúti vásárteret követi a világhíres barcelonai Boqueira, az isztambuli Nagy Bazár, a londoni Portobello piac és a párizsi Les Puces.

A cikkben Jo Foley szerző az ötös toplistán szereplő piacokat „vibrálónak” mondja, a Nagycsarnokot mint „légies és óriási kovácsoltvas-katedrálist” említi. Élettel telinek írja le, és romantikusan vall a múltjáról, ahogy egy amerikai szerző rácsodálkozik az édes-szomorú európai múltra. Nosztalgiázik a boldog békeidők után, amikor a csarnok megnyílt, ír a háborús pusztításról, és visszaemlékezik a reneszánszra, amikor felújítva a rendszerváltás körül ismét megnyílt a közönség előtt.

A CNN elmeséli a Csarnok történetét, ami az építéskor a legmodernebb volt a világon. A XIX. század végén épült Központi Vásárcsarnok a Fővám téren, a Szabadság híd pesti hídfőjénél található. A háromszintes épület Pecz Samu tervei alapján épült és a tetőt a pécsi Zsolnay-gyár kerámiái fedik. A kb. 10.000 m2 alapterületű épületet 1977-ben műemlékké nyilvánították.A hatalmas és tágas épület leginkább egy katedrálishoz hasonlítható – írja a CNN. Az építéskor, középen egy csatorna futott végig, hogy az áruszállító hajókról könnyebb legyen a kipakolás. Ma már ez a csatorna nem létezik, de a csarnok közepén a széles utca jelzi a helyét. Az épület súlyosan megrongálódott a II. világháborúban, egy időre be is zárták. Az 1990-es években teljesen felújították, így ma régi pompájában tündökölhet és mára a város egyik legpompásabb látványossága is egyben.

A CNN Travel szerint a piac standjain ma is a legfrissebb árucikkeket kínálják, az épület könnyen átlátható és bejárható. A kalandos kedvű utazók számára a figyelmes budapesti irodák idegenvezetett sétákat is ajánlanak, természetesen a kihagyhatatlan lángossal és pirospaprikával feledhetetlenné téve a világattrakciót.

 
valid xhtml www valid css